Et år i Helvede

Bagsiden

Flokken af drenge slår kreds omkring Arne. Han er en sladrehank og skal have tæsk. »Stik ham én! – Slå ham i hovedet!« lyder råbene. Arne begynder at græde. Men det hjælper ikke. Nils skal lige til at slå, da der breder sig en mørk plet på Arnes bukser.
»Nu pisser han sgu i bukserne! – Føj hvor han stinker!« skriger drengene henrykt. Poul står lidt væk. Han synes, det er synd for Arne og kaster et blik over mod de to lærere. Men de står bare og snakker. Lærerne er åbenbart ligeglade.

Lektørudtalelse

Kort om bogen
I 1969 bliver Poul sendt på drengehjem, efter et voldsomt skænderi med sin fordrukne far. Her bliver lussinger og hårdt arbejde hverdag for Poul. For unge og voksne, der har svært ved at læse.

Beskrivelse
Pouls far bliver altid fuld, når det har været lønningsdag. En dag går det galt og et voldsomt skænderi ender med, at moderen bliver banket. Poul bliver sendt på et drengehjem indtil moren bliver frisk igen. Her får Poul andet tøj på; slidt og ens som de andre børns. Hver dag er hårdt arbejde og om eftermiddagen går de i skole. Lærerne og forstanderen holder ikke lussingerne tilbage og hvis der er ballade, vender de ryggen til. Drengene straffer hinanden med Solhjemsbank, hvis én har sladret. Forstanderen giver de værste lussinger, men når der kommer gæster udefra, er alt i den skønneste orden. Bogen bygger på virkelige beskrivelser fra Godhavnsrapporten om overgreb på danske drengehjem i perioden 1945-76.

Vurdering
God, men voldsom fortælling om de forhold som drengene på drengehjem var underlagt. Disciplin var kodeordet, men også magtmisbrug, løgne og fortielser. En læseværdig roman, der sætter sine spor. Bogen er i den svære ende af de lettere bøger.

Lektør: Stine Grabas